مدارک لازم برای اثبات وقوع بیع
طبق قانون مدنی همین که طرفین بر بیع ملک توافق کنند، عقد بیع منعقد میشود و به غیر از موارد خاص در اکثر موارد به صرف توافق طرفین ولو آنکه مکتوب نشده باشد بیع محقق می شود. اما اثبات وقوع بیع زمانی اتفاق می افتد که ملکی خریداری شود ولی مبایعه نامه مکتوبی در بین نباشد و خواهان قصد داشته باشد با استفاده از مدارک و مستندات خود مانند شهادت شهود یا مستندات پرداخت وجه وقوع بیع را به اثبات برساند و بعد از اثبات بیع و الزام به تنظیم سند رسمی می توان حکم الزام به تنظیم سند رسمی را تقدیم دادگاه نمود. در نهایت علیه مالک رسمی ملک حکم به الزام تنطیم سند رسمی صادر خواهد شد و او محکوم به تنظیم سند رسمی می شود. برای اطلاع از هزینه وکالت اثبات بیع و الزام به تنظیم سند میتوانید کادر مشاوره را پر کرده و راهنماییهای لازم را از تیم حقوقی عدلجو دریافت نمایید.
رای وحدت رویه اثبات وقوع بیع
۱- رای شماره ۶۵۱ مورخ ۱۳۹۲/۵/۲۹ شعبه ۱۵ دادگاه تجدید نظر استان تهران
●نظر به اینکه دعوای اثبات معامله صرفاً در خصوص اموال غیرمنقول، قطع نظر از موارد استثنایی به لحاظ حاکمیت مواد قانون ثبت قابل طرح نبوده است، لیکن در مورد اموال منقول با توجه به امکان تحقق عقد بیع به شرح ماده ۳۳۸ قانون مدنی موجب جهت صدور قرار عدم استماع نبوده است.
۲- رای شماره ۹۶۹ مورخ ۱۳۹۱/۸/۲۱ شعبه ۲۸ دادگاه تجدید نظر استان تهران
●دعوای تایید وقوع بیع به تنهایی قابلیت استماع ندارد و باید به همراه دعوای الزام به تنظیم سند رسمی طرح شود. همچنین چنانچه ملک رسماً به نام خوانده نباشد نیز تنظیم سند رسمی و تحویل مبیع مسموع نخواهد بود.
نمونه دادخواست اثبات وقوع بیع
مشخصات خواهان
مشخصات خونده
تعیین خواسته و بهای آن: اثبات وقوع بیع ملک به پلاک ثبتی... مقوم به ... ریال
رياست محترم دادگاه حقوقی
با سلام و عرض ادب
احتراماً به استحضار مي رساند ؛
اینجانب خواهان بر اساس مستندات اعلامي مورد معامله مشتمل بر ....... واقع در ........ به فروش رسيده و عقد بيع به نحوصحيح و شرعي نسبت به آن واقع گرديده است ،ليكن خوانده از پذيرش بيع و آثار آن امتناع مي نمايد لذا رسيدگي و صدور حكم بر اثبات وقوع بيع مورد استدعاست . با تشكر و تجديد احترام
دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی
مشخصات خواهان
مشخصات خوانده
تعیین خواسته و بهای آن؛ صدور حکم بر تسلیم مورد معامله و الزام به حضور دفترخانه و انتقال یک باب خانه به پلاک ثبتی.. فرعی از... اصلی ...بخش... و خسارات دادرسی وارده
ریاست محترم دادگاه عمومی... سلام علیکم
احتراماً به استحضار عالی میرساند؛
اینجانب در تاریخ... یک بابخانه به پلاک ثبتی... فرعی ...از اصلی... بخش... را به مبلغ ... ریال خریداری کردهام. مالکیت مورد معامله متعلق به سه نفر که خوانده اول اصالتاً و وکالتاً و ولایتا قرارداد را امضا کرده است.
۲- از بهای مورد معامله مبلغ... ریال آن پرداخت شده و مقرر بوده بقیه در دو نوبت پرداخت گردد.مبلغ ....ریال در زمان تحویل مبلغ ....ریال در زمان تنظیم سند رسمی انتقال. اینجانب با انعقاد قرارداد قسمت اول ثمن را تادیه نموده، و در تاریخ ... تحویل در قرارداد روز... تعیین شده است.
۳-وجه مورد تعهد را طی چک بانکی آماده نمود لیکن خواندگان علی رغم تخلیه بودن آن از تحویل مبیع امتناع کردهاند، اینجانب این قسمت از عدم اجرای تعهدات را تامین دلیل کرده است.
۴-در تاریخ مقرر نیز اینجانب جهت تنظیم سند رسمی در دفترخانه مندرج در قرارداد حاضر شده خواندگان از حضور و تنظیم سند رسمی امتناع نمودهاند، لذا از ریاست محترم دادگاه تقاضای الزام به تنظیم سند رسمی انتقال در دفترخانه و تحویل مبیع را استدعا دارم.
بت
با تشکر و تجدید احترام
الزام به سند خودرو
اگر معامله عادی مانند بیع خودرو منعقد شود تا زمانی که این معامله به صورت رسمی ثبت نشده و به خریدار منتقل نشده باشد اعتبار ندارد، لازم به ذکر است که با قانون جدید در حال حاضر طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی خودرو در دادگاه های حقوقی کاهش یافته است و دارنده برگ سبز خودرو مالک قطعی شناخته میشود.
اثبات مالکیت
اگر ملکی در اداره ثبت اسناد و املاک به صورت رسمی ثبت نشده باشد به طور طبیعی سند رسمی نیز ندارد، حال اگر در مورد مالکیت این گونه املاک اختلافی ایجاد شود و شخصی که آن را خریده یا به نحو دیگری تملک کرده باشد، بخواهد مالکیت خود را اثبات کند لازم است، دعوایی به خواسته اثبات مالکیت در دادگاه مطرح کند. دادگاه با توجه به دلایل خواهان مانند تصرف ملک یا مبایعه نامه عادی و شهود در صورتی که مالکیت خواهان را احراز کند حکم به اثبات مالکیت او صادر میکند. و در این موارد نیازی به صدور اجراییه نیست و پس از قطعیت حکم محکوم له میتواند از مزایای رای استفاده کند.
نکته حائز اهمیت این است که خواسته اثبات مالکیت فقط نسبت به املاک ثبت نشده قابل استماع است، در مواردی که ملک سند رسمی دارد، دعوای اثبات مالکیت مسموع نخواهد بود.
نمونه دادخواست اثبات مالکیت
مشخصات خواهان
مشخصات خوانده
تعیین خواسته و بهای آن؛ اثبات مالکیت( مالی غیرمنقول) مقوم به ... ریال
رياست محترم دادگاه عمومي .....
با سلام احتراما" به استحضار مي رساند به موجب قراردادشماره....... مورخ...... تصرفات مالكانه اينجانب مالك يك قطعه............واقع در ......باحدود اربعه ذيل مي باشم كه براي اثبات اين موضوع دلايل مذكور در فوق موجود مي باشد لذا باتقديم اين دادخواست صدور حكم بر اثبات مالكيت اينجانب مورد استدعاست. با تشكر و تجديد احترام
رای وحدت رویه ۸۱۰
مستفاد از مواد 219، 220، 224، 225، و 454 قانون مدنی، چنانچه در ضمن عقد بیع، شرط شود در صورت عدم پرداخت اقساط ثمن در مواعد تعیین شده، فروشنده حق فسخ و استرداد مبیع را دارد، با تحقق شرط و اعمال حق فسخ ولو اینکه خریدار بدون در نظر گرفتن حق فسخ، مبیع را به شخص دیگری فروخته باشد، مبیع باید به بایع مسترد شود و عدم اطلاع خریدار بعدی از شرط مذکور با توجه به درج آن در متن قرارداد، به اقتضای رفتار متعارف اشخاص و حق تقدم مالک، موجب بیاثر شدن شرط و زوال حق مالک اولیه نسبت به عین مال نخواهد بود. بنا به مراتب، رأی شعبه شانزدهم دادگاه تجدیدنظر استان مازندران تا حدی که با این نظر انطباق دارد به اکثریت آراء صحیح و قانونی تشخیص داده میشود. این رأی طبق ماده 471 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات بعدی، در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور، دادگاهها و سایر مراجع، اعم از قضایی و غیر آن لازمالاتباع است.
برای ارتباط با وکلا، داوران و کارشناسان حقوقی گروه وکلای عدلجو و طرح سوالات خود، لطفا در سایت ثبت نام نمایید. از طریق ناحیه کاربری با ما در تماس بوده و از طریق پیامک زمان پاسخگویی برای شما ارسال خواهد شد. مطمئن باشید در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ داده خواهد شد.
شماره های تماس:
تجربه گروه وکلای عدلجو راهنمای شما است...
برای مشاوره، پیش از هر اقدامی میتوانید با ثبت شماره تماس خود، منتظر تماس مشاوران حقوقی عدلجو، در اولین فرصت باشید...
مطالب مرتبط