41 - آئین نامه سازمان تعزیرات حکومتی

202

فصل اول: تشکیلات (مواد 1 تا 17)

409

ماده 1

105

در اجراي تبصره 2 ماده واحده لايحه اصلاح قانون تعزيرات حكومتي مصوب 23/12/67 مجمع تشخيص مصلحت نظام مصوب 19/7/73 و ماده 3 آئين نامه شماره 5202-73 م مصوب 20/7/73 هيئت دولت سازمان «تعزيرات حكومتي» كه در اين آئين نامه باختصار سازمان ناميده ميشود زير نظر وزير دادگستري تشكيل و بر اساس مقررات مندرج در اين آئين نامه انجام وظيفه مي نمايد.

ماده 2

119

رئيس سازمان معاون وزير دادگستري ميباشد و توسط وزير دادگستري منصوب خواهد شد. و به تعداد مورد نياز معاون خواهد داشت.

ماده 3

112

امور اجرائي سازمان بعهده رئيس آن بوده و كليه وظايف قانوني را كه در اين آئين نامه و مصوبات مجمع تشخيص مصلحت نظام مشخص شده ايفاء خواهد كرد.

ماده 4

127

در مراكز استانها اداره كل و در شهرستانها اداره تعزيرات حكومتي تشكيل ميگردد. 

تبصره: تشكيل دفتر تعزيرات حكومتي در ساير شهرها به پيشنهاد رئيس سازمان و تصويب وزير دادگستري خواهد بود.

ماده 5

104

رئيس شعبه اول تعزيرات حكومتي در تهران معاون رئيس سازمان و رئيس شعبه اول مراكز استانها مدير كل استان و رئيس شعبه اول شهرستان و ساير شهرها رئيس اداره و دفتر مذكور خواهد بود.

ماده 6

120

انجام كليه امور اداري و مالي و خدماتي و پشتيباني سازمان در تهران و مراكز استانها و شهرستانها وساير شهر ها با معاونت اداري و مالي ميباشد.

ماده 7

122

معاونين سازمان به پيشنهاد رئيس سازمان و ابلاغ وزير دادگستري و مديران كل و رؤساي ادارات پس از تاييد وزير دادگستري و با ابلاغ رئيس سازمان منصوب ميگردند.

ماده 8

140

به منظور رسيدگي و صدور راي راجع به تخلفات موضوع قانون تعزيرات حكومتي در مراكز استانها و شهرستانها شعبي تحت عنوان شعب رسيدگي به تعزيرات حكومتي تشكيل خواهد شد. شعب مزبور شامل شعب بدوي و تجديد نظر ميباشد. 

تبصره1: شعب بدوي با حضور يك نفر رئيس تشكيل ميگردد. 

تبصره2: شعب تجديدنظر با حضور يك نفر رئيس و دو نفر تشكيل ميگردد، جلسه شعبه با حضور دو نفر رسميت يافته و آراء صادره با دو راي موافق معتبر و لازم الاجراء خواهد بود. و دادرسی کیفری > آئين نامه سازمان تعزيرات حكومتی > فصل اول- تشكيلات (مواد 1 تا 17)

ماده 8- به منظور رسيدگي و صدور راي راجع به تخلفات موضوع قانون تعزيرات حكومتي در مراكز استانها و شهرستانها شعبي تحت عنوان شعب رسيدگي به تعزيرات حكومتي تشكيل خواهد شد. شعب مزبور شامل شعب بدوي و تجديد نظر ميباشد. 

تبصره1: شعب بدوي با حضور يك نفر رئيس تشكيل ميگردد. 

تبصره2: شعب تجديدنظر با حضور يك نفر رئيس و دو نفر تشكيل ميگردد، جلسه شعبه با حضور دو نفر رسميت يافته و آراء صادره با دو راي موافق معتبر و لازم الاجراء خواهد بود.

ماده 9

120

رؤسا و اعضاي شعب بدوي و تجديد نظر به پيشنهاد مدير كل استان و ابلاغ رئيس سازمان منصوب ميشوند.

ماده 10

109

رؤسا و اعضاي شعب بدوي و تجديد نظر ميتواند از بين قضات، كارمندان شاغل يا بازنشسته، روحانيون، نيروهاي مسلح بوده و يا از بين فارغ التحصيلان رشته هاي حقوق، الهيات، علوم سياسي و علوم اداري و بازرگاني و علوم اجتماعي كه داراي حسن شهرت و عامل به احكام اسلام باشند، انتخاب شوند.

ماده 11

124

پرسنل مورد نياز سازمان از بين كارمندان شاغل و بازنشسته دولت و نهادهاي عمومي كه بصورت مامور به خدمت يا خارج از وقت اداري در اختيار سازمان قرار خواهند گرفت تامين ميشود و در صورت نياز ميتواند نيروهاي لازم را استخدام نمايد. 

مسئولين نهادهاي دولتي و شركتهاي وابسته به دولت ، شهرداريها موظف به همكاري و مساعدت ميباشند.

ماده 12

112

تعداد شعب بدوي و تجديد نظر و تشكيلات تفصيلي سازمان و شرح وظايف آنها به تصويب وزير دادگستري كه به تاييد رئيس جمهور ميرسد خواهد بود.

ماده 13

137

به منظور رسيدگي به تخلفات مامورين سازمان هاي تعزيرات حكومتي و بازرسي و نظارت شعب ويژه اي در مراكز استانها اختصاص خواهد يافت. رؤساي اين شعب بنا به پيشنهاد وزير دادگستري و تاييد رئيس جمهور توسط وزير دادگستري منصوب خواهند شد. 

تبصره: مجازات متخلفين موضوع اين ماده طبق قوانين موضوعه خواهد بود.

ماده 14

111

اعتبارات مورد نياز سازمان از طرف دولت در اختيار سازمان قرار ميگيرد تا طبق تشخيص وزير دادگستري و افراد مجاز از طرف ايشان هزينه شود و در سنوات آتي در بودجه كل كشور ذيل رديف جداگانه پيش بيني خواهد شد.

ماده 15

109

امور مالي، معاملاتي، استخدامي و نظام پرداخت و تشكيلات سازمان منحصراً تابع اين آئين نامه و آئين نامه هائي است كه به پيشنهاد وزير دادگستري به تصويب هيئت دولت ميرسد و از شمول قوانين محاسبات عمومي و استخدام كشوري مستثني مي باشد و تابع قانون نحوه هزينه كردن اعتبارات خارج از شمول قانون محاسبات عمومي و ساير مقررات عمومي

خواهد شد.

ماده 16

101

محل استقرار واحدهاي سازمان و لوازم مورد نياز آنها از محل امكانات دولتي با همكاري كميسيون هماهنگي امور تعزيرات استانها تامين ميگردد و در صورت ضرورت از محل بودجه سازمان تهيه و تامين خواهد شد. 

تبصره: مسئولين سازمانهاي دولتي و وابسته به دولت در صورت اعلام نياز سازمان موظف به همكاري ميباشند.

ماده 17

128

كليه ضابطين دستگاه قضائي و مامورين سازمان بازرسي و نظارت ضابط سازمان تعزيرات حكومتي ميباشند و سازمان نسبت به اجراي دستورات مسئولين تعزيرات حكومتي اقدام مي نمايد.

فصل دوم: نحوه رسیدگی (مواد 18 تا 36)

312

ماده 18

109

شعب بدوي تعزيرات حكومتي در موارد ذيل شروع به رسيدگي مينمايند: 

الف: گزارش مامورين سازمان بازرسي و نظارت بر قيمت و توزيع كالا و خدمات. 

ب: گزارش سازمان بازرسي كل كشور و ساير مراجع قضائي و دولتي و انتظامي. 

ج: شكايت اشخاص حقيقي و حقوقي. 

تبصره: همزمان با شروع رسيدگي در شعب بدوي يك نسخه از گزارشات بند ب به سازمان نظارت و بازرسي ارجاع، سازمان اخير الذكر حداكثر ظرف مدت 15 روز نظرات كارشناسي خود را جهت ملاحظه در صدور راي به شعبه مربوطه تسليم مينمايد.

ماده 19

124

مديران كل استانها و رؤساي ادارات شهرستانها ميتوانند تعدادي از شعب را بصورت سيار اختصاص دهند و در صورت لزوم در معيت اين شعب بازرسان و مامورين سازمان بازرسي و نظارت انجام وظيفه خواهند نمود. و همچنين افراد واجد شرايط مذكور در ماده 10 اين آئين نامه و با ابلاغ از سوي مسئولين سازمانهاي تعزيرات حكومتي، و نظارت و بازرسي ميتوانند مسئوليت هر دو سازمان را بصورت سيار انجام دهند.

ماده 20

113

آراء شعب بدوي و تجديد نظر بايد مستند به مواد قانون و مقررات مربوطه باشد و مواد استنادي ذكر گردد. و مقدمه آراء نيز بايد حاوي گزارش كار و شرح تفصيلي تخلفات باشد.

ماده 21

107

هيچ يك از اعضاء شعب رسيدگي را نمي توان در رابطه با آراء صادره از سوي آنان تحت تعقيب قضائي قرارداد مگر در صورت اثبات غرض مجرمانه.

ماده 22

106

آراء شعب بدوي در موارديكه مجازات پيش بيني شده در قانون براي هر بار تا يك ميليون ريال جريمه باشد قطعي و از ناحيه محكوم عليه نسبت به مازاد آن قابل تجديد نظر خواهي است.

ماده 23

276

اشخاص ذيل نيز حق تجديدنظر خواهي از كليه آراء شعب بدوي را دارند: 

الف- شاكي خصوصي پرونده در صورت برائت متهم. 

ب- اعضاء كميسيون هماهنگي امور تعزيرات در استان و شهرستان مربوطه. 

ج- رؤساي سازمانهاي تعزيرات حكومتي و بازرسي و نظارت. 

تبصره : هرگاه محكوم عليه و يا روساي سازمانهاي تعزيرات حكومتي و بازرسي و نظارت آرا قطعي شعب تعزيرات را خلاف قانون بدانند مي توانند با ذكر دليل از وزير دادگستري تقاضاي رسيدگي مجدد نمايند . چنانچه وزير دادگستري تقاضا را وارد تشخيص دهد و يا روسا راي را غير قانوني بداند پرونده را جهت رسيدگي به شعبه عالي تجديد نظر كه به همين منظور در مركز تشكيل مي گردد ارجاع خواهد داد . راي اين شعبه قطعي است و اقدامات موضوع اين تبصره مانع اجراي حكم تجديد نظر خواسته نخواهد بود . (تبصره الحاقي 11/6/1374)

ماده 24

130

مهلت تجديد نظر خواهي براي محكوم عليه و شاكي 10 روز از تاريخ ابلاغ و نسبت به ساير اشخاص تا 3 ماه پس از تاريخ صدور حكم خواهد بود.

ماده 25

117

شعب تجديدنظر در صورتيكه آراء شعب بدوي را كمتر از مجازات مقرر قانوني بدانند ميتوانند آن را تشديد نمايند.

ماده 26

143

هر گاه تخلف اشخاص عنوان يكي از جرائم مندرج در قوانين جزائي را نيز داشته باشد شعب تعزيرات حكومتي مكلفند به تخلف رسيدگي و راي قانوني صادر نمايند و مراتب را براي رسيدگي به آن جرم به دادگاه صالح اعلام دارند، هر گونه تصميم مراجع قضائي مانع اجراي مجازاتهاي تعزيرات حكومتي نخواهد بود.

ماده 27

114

رسيدگي و صدور راي در شعب بدوي پس از استماع دفاعيات متهم صورت خواهد گرفت دفاع ممكن است ضمن حضور در جلسه رسيدگي بوده و يا طي ارسال لايحه دفاعيه صورت گيرد.

ماده 28

119

چنانچه متهم پس از اخطار از ناحيه شعبه رسيدگي كننده ظرف 10 روز از تاريخ ابلاغ اخطاريه در وقت مقرر حضور نيابد يا لايحه اي ارسال ندارد غياباً درباره وي رسيدگي خواهد شد.

ماده 29

115

به تخلفات شركاء و معاونين در شعبه اي رسيدگي ميشود كه صلاحيت رسيدگي به پرونده متخلف اصلي را دارد.

ماده 30

107

به تخلفات متعدد تواماً و يكجا رسيدگي شده و چنانچه در چند حوزه مرتكب تخلف گردد در حوزه اي رسيدگي ميشود كه تخلف اشد در آن حوزه انجام شده است . و چنانچه تخلفات از يك درجه باشد در محل اقامت متخلف يا محل اشتغال وي به پرونده رسيدگي خواهد شد.

ماده 31

111

چنانچه يك نفر مرتكب چند تخلف گردد به مجازات همه آنها محكوم خواهد گرديد.

ماده 32

133

محكوم عليه موظف است پس از قطعيت راي و ابلاغ به وي حداكثر تا 10 روز از تاريخ ابلاغ نسبت به پرداخت جريمه متعلقه و اجراي راي اقدام نمايد، در غير اينصورت جريمه از محل فروش اموال وي به نرخ رسمي اعلام شده « غير از مستثنيات دين » وصول خواهد شد.

ماده 33

108

محل كسب يا فعاليت مستنكف از پرداخت جريمه تا وصول آن به راي شعبه رسيدگي كننده تعطيل و در موارد لزوم مستنكف بازداشت خواهد شد.

ماده 34

112

كليه جرائم به حساب خاصي كه بهمين منظور نزد خزانه داري كل افتتاح ميشود واريز خواهد شد.

ماده 35

129

كليه سازمانهاي دولتي از قبيل سازمان ثبت اسناد و سازمان زندانها، و نيروهاي انتظامي واحدهاي ابلاغ و اجراء دادگستري، بانكها موظف به همكاري بوده و همانند آراء قطعي محاكم عمومي و انقلاب موجبات اجراي آراء شعب تعزيرات حكومتي را فراهم خواهند آورد.

ماده 36

114

اين آئين نامه در 36 ماده و 6 تبصره در تاريخ 1/8/73 به پيشنهاد وزير دادگستري به تصويب رسيده و لازم الاجرا ميباشد. 

معاون اول رئيس جمهور- حسن حبيبي

گروه وکلای عدل جو