59- آیین نامه اجرایی بند (پ) ماده (۴۸) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی
ماده ۱
در این آییننامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
۱ـ قانون: قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
۲ـ سازمان: سازمان انرژی اتمی ایران.
۳ـ مناطق دارای ساختگاه هسته ای: مناطقی از کشور که دارا و یا در صدد ایجاد نیروگاه اتمی و تأسیسات مرتبط با برق هسته ای هستند.
۴ـ پذیرش اجتماعی: همراهی و همدلی فرد یا گروهی از افراد جامعه با سیاستها و تصمیم های مرتبط با توسعه نیروگاههای برق هستهای که از طرف دولت اتخاذشده و زندگی آنها را از لحاظ اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی تحت تأثیر قرار میدهد.
۵ ـ مشارکتافزایی: ایجاد و افزایش انگیزه در افراد و گروههای ذینفع جامعه جهت ترغیب آنها برای به اشتراکگذاری توانمندیهایشان در راه رسیدن به توسعه پایدار نیروگاههای برق هستهای در کشور.
۶ ـ هماهنگی اجتماعی: مدیریت انطباق و همگرایی مناسبات فرهنگی ـ اجتماعی با طرح های مربوط به تولید و توسعه برق هستهای که مانع بروز چالش و تنشهای گوناگون شود.
ماده ۲
سازمان موظف است در راستای ارتقای آگاهیها، پذیرش اجتماعی و مشارکتافزایی در دستیابی به توسعه پایدار برق هستهای و ایجاد اطمینان از عملکرد ایمن و مطمئن نیروگاههای اتمی در کشور، نسبت به تبیین وجوه ممیزه آن با سایر منابع انرژی در مسیر توسعه زیرساختهای فناوری هستهای و هماهنگی اجتماعی خود، اقدامات لازم را در مناطق دارای ساختگاه هستهای به عمل آورد. سازمان میتواند منابع مالی موضوع ماده (۳) این آییننامه را در قالب واگذاری اعتبار به طرحها، پروژهها و فعالیتهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و عمرانی به شرح زیر که سالانه متناسب با نیاز ساکنین مناطق دارای ساختگاه هستهای، شرایط زمانی، ظرفیتها و منابع مالی در دسترس نسبت به تدوین و اجرای آنها اقدام میشود، با همکاری نهادهای غیردولتی ذیربط و تأیید شورای برنامهریزی و توسعه استان در چهارچوب قوانین و مقررات مربوط مصرف نماید:
۱ـ فعالیت اقتصادی: هرگونه فعالیتی که منجر به ایجاد زیرساختهای اقتصادی گردیده و بهرهبرداری از آن به صورت درآمد ـ هزینه با درنظرگرفتن منابع اختصاص یافته باشد.
۲ـ فعالیت عمرانی: مجموعه عملیات و خدمات مشخصی که براساس مطالعات توجیهی در مدت معین و با اعتبار مشخص برای دستیابی به اهداف اقتصادی یا اجتماعی اجرا میشود.
۳ـ فعالیت اجتماعی: فعالیتی که هدف اصلی آن حل یک مسأله یا رفع یک نیاز اجتماعی بوده و اثرات اجتماعی ایجاد میکند. این امر شامل فرایندها، کنشها و واکنشهای جامعه در راستای رسیدن به خواسته یا اهدافی مشخص است که تأثیر مستقیم بر زندگی افراد جامعه هدف دارد. همچنین فعالیتهای حوزه سلامت شامل توزیع اقلام پزشکی و کتابچههای آموزشی در سکونتگاههای اطراف ساختگاه هستهای، فراهمآوردن شرایط برای استفاده از امکانات پزشکی ساختگاهها برای عموم مردم، کمک به احداث بخشهای تخصصی هستهای در مراکز پزشکی و بیمارستانها در این دسته قرار میگیرد.
۴ـ فعالیت فرهنگی: فعالیتهایی به شرح زیر که براساس الگوهای فرهنگی و با استفاده از وسایل فرهنگی و هنری برای تولید، انتقال و استفاده از دانشها، ارزشها، قواعد اجتماعی و یا تغییر آنها انجام میشوند:
الف ـ فعالیتهای اطلاعرسانی: تولید نشریات، مطبوعات و کتب چاپی و الکترونیکی بهصورت دورهای، تقویت و غنیسازی محتوای درگاه (پورتال) سازمان بهصورت مستمر، تهیه اقلام تبلیغی و ترویجی متناسب با گروههای مختلف جامعه، انجام بازدید و نشستهای تعاملی با مدیران نهادهای دولتی و شبکههای صدا و سیما، برگزاری گردهماییهای مرتبط، برگزاری نمایشگاههای دورهای، توسعه مرکز اطلاعرسانی تأسیسات هستهای، توسعه کاربرد اتاقک (کیوسک)های اطلاعرسانی در مراکز پرتردد مجاور ساختگاه هستهای، تولید محتوای مناسب و همکاری در انتشار آنها در رسانههای گروهی.
ب ـ فعالیتهای ورزشی و تفریحی: برگزاری مسابقات و تورهای ورزشی و تفریحی با رویکرد پیامرسانی در سراسر کشور، حمایت از تیمهای ورزشی استانی، برپایی همایشهای همگانی نظیر پیادهروی عمومی و برگزاری اجتماعات مردمی، جشنوارههای ویژه مردم، کارکنان صنعت هستهای و خانواده آنان بهصورت دورهای.
پ ـ فعالیتهای فرهنگی و هنری: تهیه و تدوین پیوست فرهنگی برای نیروگاههای هستهای، برگزاری جشنواره استانی و کشوری تولیدات فرهنگی و هنری با موضوع برق هستهای، برگزاری همایشهای گرامیداشت و تقدیر از چهرههای سرشناس ملی و محلی.
۵ ـ فعالیت آموزشی: همکاری با آموزش و پرورش برای ایجاد و ارتقای فضاهای آموزشی، گنجاندن دروس مرتبط با برق هستهای در برنامه درسی مقاطع مختلف تحصیلی، برگزاری نشستهای توجیهی با هدف یکپارچگی در اقدامات مراکز علمی و آموزشی، برگزاری همایشهای علمی ملی و بینالمللی، تأسیس موزه و نمایشگاه دایمی صنعت برق هستهای، برگزاری نشستهای علمی و تخصصی هدفمند با حضور کارشناسان در دانشگاهها و مراکز علمی، برگزاری دورههای آموزشی مشترک با دانشگاههای کشور.
ماده ۳
منابع مالی اجرای فعالیتهای موضوع این آییننامه به شرح زیر است:
۱ـ تا پنج در هزار درآمد وصولشده از فروش برق هستهای شرکت مادرتخصصی تولید و توسعه انرژی اتمی ایران از محل اعتبارات مصوب مربوط.
تبصره ـ هزینههای پرداختی شرکت یادشده به عنوان هزینههای قابل قبول مالیاتی موضوع ماده (۱۴۷) قانون مالیاتهای مستقیم ـ مصوب ۱۳۶۶ ـ و اصلاحات بعدی آن تلقی میشود.
۲ـ سهمی از اعتبارات ابلاغی استانی در چهارچوب موافقتنامه متبادله و قوانین و مقررات مربوط توسط سازمان با هماهنگی و تأیید شورای برنامهریزی و توسعه استان.
۳ـ منابع حاصل از اجرای بند (۱) ماده (۲) این آییننامه با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
ماده ۴
سازمان موظف است ضمن ارایه گزارش عملکرد سالیانه منابع و مصارف این آییننامه به سازمان برنامه و بودجه کشور، گزارش سنجش اثربخشی فعالیتهای خود را با توجه به ماده (۲) این آییننامه به صورت سالانه به هیأت وزیران ارایه نماید.
معاون اول رئیسجمهور ـ اسحاق جهانگیری
ماده۴۸ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه
ماده۴۸ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه: دولت مکلف است:
پ ـ از طریق سازمان انرژی اتمی ایران در راستای ارتقای آگاهیها و پذیرش اجتماعی و مشارکتافزایی در دستیابی به توسعه پایدار برق هستهای و هماهنگی اجتماعی خود اقدامات لازم را طبق قوانین و مقررات مربوطه در این خصوص، با اولویت مناطق دارای ساختگاه هستهای بهعمل آورد.