فصل اول - تشکیلات (مواد 1 تا 16)
ماده ۱
برای پیشبرد سریع برنامههای اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی و سایرامور رفاهی از طریق همکاری مردم باتوجه به مقتضیات محلی اداره امور هر روستا، بخش، شهر، شهرستان یا استان با نظارت شورائی به نام شورای (روستا)، بخش، شهر، شهرستان یا استان صورت میگیرد و بهمنظور جلوگیری از تبعیض وجلب همکاری در تهیه برنامههای عمرانی و رفاهی استانها و نظارت بر اجرای هماهنگ آن، شورای عالی استانها مرکب از نمایندگان شوراهای استان تشکیل میشود.
ماده ۱ مکرر
در کلیه مواد و تبصرهها و بندهای قانون تشکیلات، وظایف وانتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵.۳.۱، کلمه«شهرک» و موضوعات مربوط به آن حذف میگردد.
ماده ۲
مقصود از شورا در این قانون و سایر قوانین معتبر درخصوص شوراهای اسلامی کشوری شوراهای روستا، بخش، شهر، شهرستان، استان و عالی استانها میباشد.
ماده ۳
دوره فعالیت شوراهای روستا و شهر از تاریخ تشکیل چهار سال میباشد که از نهم اردیبهشت ماه، سالروز فرمان تاریخی حضرت امام خمینی (ره) مبنی بر تشکیل شوراها شروع و در هشتم اردیبهشت ماه چهار سال بعد خاتمه مییابد.
تبصره – انتخابات شوراهای روستا و شهر باید به صورتی برگزار شود که حداقل پانزده روز قبل از نهم اردیبهشت ماه اعضای شوراها مشخص شده باشند.
ماده ۴
تعداد اعضای شورای اسلامی روستاهای تا ۱۵۰۰ نفر جمعیت سه نفر و روستاهای بیش از ۱۵۰۰ نفر جمعیت و بخش پنج نفر خواهد بود.
ماده ۵
در هر بخش شورای بخش که اعضاء آن پنج نفر می باشد با اکثریت نسبی از بین نمایندگان منتخب شوراهای روستاهای واقع در محدوده بخش تشکیل میشود و درصورتی که عضو معرفی شده از شورای روستا به عضویت اصلی و علیالبدل شورای بخش انتخاب شود از عضویت شورای روستا خارج نخواهد شد.
تبصره – از یک روستا بیش از یک نفر نباید در شورای بخش حضور داشته باشد و در صورتی که تعداد روستاهای بخش کمتر از پنج روستا باشد اعضاء شورای بخش از میان مجموع اعضاء شوراهای روستاها انتخاب خواهند شد و در نهایت حداقل باید از هر روستا یک نفر انتخاب گردد.
ماده 6 - حذف گردید
ماده 6 - حذف گرديد.
ماده 7
تعداد اعضاء اصلي و عليالبدل شوراي شهر به شرح زير ميباشد:
الف - شهرهاي تا بيست هزار نفر جمعيت، پنج نفر عضو اصلي و دو نفر عضوعليالبدل.
ب - شهرهاي از بيست هزار نفر تا پنجاه هزار نفر جمعيت، هفت نفر عضو اصلي وسه نفر عضو عليالبدل.
ج - شهرهاي از پنجاه هزار نفر تا يكصد هزار نفر جمعيت، نه نفر عضو اصلي و چهارنفر عضو عليالبدل.
د - شهرهاي از يكصد هزار نفر تا دويست هزار نفر جمعيت، يازده نفر عضو اصلي وپنج نفر عضو عليالبدل.
هـ - شهرهاي از دويست هزار نفر تا پانصد هزار نفر جمعيت، سيزده نفر عضو اصليو شش نفر عضو عليالبدل.
و - شهرهاي از پانصد هزار نفر تا يك ميليون نفر جمعيت، پانزده نفر عضو اصلي وهفت نفر عضو عليالبدل.
ز - شهرهاي بيشتر از يك ميليون نفر تا دو ميليون نفر جمعيت، بيست و يك نفرعضو اصلي و هشت نفر عضو عليالبدل.
ح - شهرهاي بيش از دو ميليون نفر جمعيت، بيست و پنج نفر عضو اصلي و ده نفرعضو عليالبدل.
ط - شهر تهران سي و يك نفر عضو اصلي و دوازده نفر عضو عليالبدل.
تبصره - ملاك تشخيص جمعيت هر شهر و روستا، آخرين سرشماري عمومينفوس و مسكن با اعلام رسمي مركز آمار ايران خواهد بود.
ماده 8
در صورت استعفا، فوت يا سلب عضويت هر يك از اعضاء شورايروستا و شهر، عضو عليالبدل به ترتيب آراء جايگزين ميشود.
تبصره - هرگاه عضوي به هردليلي تا دوماه در جلسه شورا شركت ننمايد تا تعيين تكليف نهايي كه نبايد بيش از ششماه به طول بيانجامد از عضو عليالبدل به عنوان جانشين در جلسات دعوت به عمل ميآيد.
ماده 9
در صورت تبديل روستا به شهر،شوراي شهر همان شوراي روستا خواهدبود. چنانچه دو يا چند روستا به شهر تبديل شود، شوراي شهر از ميان اعضاء شوراهاي آن روستاها به ترتيب آراء در انتخابات و به نسبت جمعيت روستاها تشكيل ميشود.
تبصره - چنانچه دو يا چند روستا ادغام و به يك روستا تبديل شوند،شوراي روستاي جديد از ميان اعضاء شوراهاي روستاها به ترتيب آراء در انتخابات و به نسبت جمعيت روستاها تشكيل ميشود.
ماده 10
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، استانداران، فرمانداران، شهرداران، بخشداران، دهياران و مديران كل و رؤساي ادارات ميتوانند در جلساتشوراي اسلامي حوزه مسؤوليت خود بدون حق رأي شركت كنند.
تبصره - شوراها در صورت ضرورت و بنا به دعوت بخشدار و فرماندار ذيربط موظف به تشكيل جلسه فوقالعاده ميباشند. اين دعوت بايدكتبي و با تعيين وقت قبلي و ذكر دستور جلسه باشد.
ماده 11
شوراي استان از نمايندگان منتخب شوراهاي شهرستانهاي تابعه كه درمرحله اول با رأي اكثريت مطلق و در صورت عدم احراز، در مرحله دوم با اكثريت نسبي ازبين اعضاء شوراي شهرستان انتخاب و معرفي شدهاند تشكيل ميشود.
تبصره - تعداد اعضاء شوراي استان حداقل پنج نفر است. چنانچه يك استانكمتر از پنج شهرستان داشته باشد كسري تعداد اعضاء شوراي استان تا پنج نفر به نسبتجمعيت از شوراهاي شهرستانهاي ذيربط تأمين ميشود. در هر صورت هر شهرستاننبايد بيش از دو نماينده در شوراي استان داشته باشد و درصورتي كه استان فقط يكشهرستان داشته باشد، اعضاء شوراي استان همان اعضاء شوراي شهرستان خواهندبود.
ماده 12
شوراي روستا، بخش، شهـر، شهرستـان و استان در واحـدهايي ازتقسيمات كشوري تشكيل ميشود كه طبق قوانين و مقررات مربوط، به نام ده(روستا)، بخش، شهر، شهرستان و استان شناخته شده باشد.
ماده 13
در صورت دعوت شوراي بخش و شهر از بخشدار، شوراي شهر مركز شهرستانيا شوراي شهرستان از بخشدار يا فرماندار، شوراي استان از استاندار، يا ساير مسؤوليناجرائي سطوح فوقالذكر، مقامات مذكور در جلسات شورا شركت خواهند نمود. ايندعوت بايد كتبي و با تعيين وقت و ذكر دستور جلسه باشد.
ماده 14
شوراي عالي استانها، از نمايندگان منتخب شوراهاي استانها كه درمرحله اول با رأي اكثريت مطلق و در صورت عدم احراز، در مرحله دوم با اكثريت نسبيانتخاب و معرفي ميشوند، تشكيل ميگردد.
تبصره 1 - از استانهاي تا دو ميليون نفر جمعيت، دو نماينده و از استانهاي دارايبيش از دو ميليون نفر جمعيت، سه نماينده و از استان تهران چهار نماينده در شوراي عالياستانها عضويت دارند.
تبصره 2 - شوراي عالي استانها با درخواست وزير كشور موظف به تشكيل جلسه فوقالعاده ميباشد.
تبصره 3 - وزيران، رؤساي مؤسسات و سازمانهاي دولتي و نهادهاي عموميغيردولتي با درخواست شوراي عالي استانها كه بايد به صورت كتبي و با تعيين وقت قبليو ذكر دستور جلسه باشد، در جلسات آن شركت مينمايند.
ماده 14 مکرر
عضويت در كليه شوراهاي موضوع اين قانون افتخاري است وشغل محسوب نميشود.
تبصره 1 - هر فرد ميتواند فقط عضو شوراي يك روستا يا يك شهر باشد.
تبصره 2 - پذيرش استعفاي هر يك از اعضاء شورا منوط به تصويب شورا است.
تبصره 3 - نامزدشدن اعضاء شوراهاي اسلامي روستا و شهر در انتخابات مجلسشوراي اسلامي منوط به پذيرش استعفاي آنها از سوي شورا، قبل از پايان مهلت قانونيميباشد.
ماده 15
جلسات شوراها علني و با حضور دو سوم اعضاء اصلي رسميتمييابد و تصميمات با اكثريت مطلق آراي حاضرين معتبر است و تشكيل جلساتغيرعلني منوط به تصويب دو سوم اعضاء حاضر در جلسه ميباشد.
ماده 15 مکرر
اولين جلسه شوراهاي روستا به دعوت بخشدار و شوراي شهر به دعوت فرماندار در تاريخ مقرر در ماده(3) قانون تشكيل ميشود. همچنين شوراهاي فرادست به ترتيب، شوراي بخش به فاصله يك ماه پس از تشكيل سهچهارم شوراهاي روستاهاي تابع بخش بهدعوت بخشدار ، شوراي شهرستان به فاصله يك ماه پس از تشكيل دوسوم شوراهاي شهر و بخش در محدوده آن شهرستان به دعوت فرماندار، شوراي استان به فاصله يك ماه پس از تشكيل دوسوم شوراهاي شهرستانهاي واقع در محدوده آن استان به دعوت استاندار و شوراي عالي استانها به فاصله يك ماه پس از تشكيل دوسوم شوراهاي استانها بهدعوت وزير كشور تشكيل ميشود.
ماده 16
اولين جلسه شوراهاي موضوع اين قانون وفق ماده(15مكرر) به دعوت مسؤولين واحدهايتقسيمات كشوري مربوط و با هيأت رئيسه سني تشكيل ميشود تا هيأت رئيسه شوراشامل يك رئيس و يك نايب رئيس و حداقل يك منشي براي مدت يكسال انتخاب شوند.
ماده 16 مکرر
در صورت استعفا، فوت يا سلب عضويت هر يك از اعضاءشوراهاي بخش ، شهرستان، استان و عالي استانها، عضو جديد حداكثر ظرف مدت يك ماه بايدجايگزين شود.