فصل چهارم: صدور پروانه اجباری بهره برداری
ماده 36
درخواست صدور پروانه اجباری بهره برداری اختراع باید از جانب وزیر یا بالاترین مقام دستگاه دولتی یا اشخاص مجـاز ازسوی آن ها، تسلیم دبیرخانه کمیسیون گردد. این درخواست باید همراه دلیل و مدرکی باشد که به موجـب آن ثابـت شـود،دستگاه دولتی یا شخص مجاز از طرف او، از مالک درخواست بهره برداری کرده ولی نتوانسته اجازه بهر ه برداری را بـا شـرایطمعقول و ظرف مدت زمان متعارف تحصیل نماید. رعایت مراتب فوق، در صورت فوریت ناشـی از مصـالح ملـی در کشـور بـهتشخیص کمیسیون موضوع ماده 17 قانون لازم نخواهد بود و تصمیم کمیسیون در این خصوص بلافاصله به اجرا درمی آیـد،مشروط بر آنکه در این قبیل موارد مالک اختراع در اولین فرصت ممکن از تصمیم کمیسیون مطلع شود.
ماده 37
دبیرخانه پس از دریافت درخواست پروانه اجباری بهره برداری، ظرف 10 روز موضوع را به مالک اختـراع ابـلاغ مـی کنـد .
مالک اختراع موظف است مراتب را به اشخاصی که مجوز بهره برداری از اختراع مـورد نظـر را دارنـد اطـلاع دهـد. مختـرع واشخاصی که مجوز بهره برداری از اختراع مورد نظر را دارند باید ظرف 30 روز نظرات خود را به صورت مدلل و مسـتند کتبـاًبه دبیرخانه ارائه نمایند که دردفتر مخصوص به ثبت رسیده وجهت تصمیم گیری تسلیم کمیسیون خواهد شد.
ماده 38
دبیرخانه حداقل 10 روز قبل از تشکیل جلسه کمیسیون، باید زمان آن را به متقاضی پروانه اجبـاری و مالـک اختـراع واشخاص ذی نفع اطلاع دهد. اشخاص مذکور می توانند در جلسه حضور پیدا کنند. کمیسیون پس از استماع اظهـارات آن هـاتصمیم مقتضی اتخاذ و مراتب را اعلام خواهد نمود.
ماده 39
درصورت اعطای پروانه اجباری، کمیسیون باید شرایط بهره برداری، نام سازمان دولتی بهره بردار یا شخص مجاز از طـرفاو، مدت بهره برداری، مبلغ مذکور در بند ب ماده 17 قانون به تشخیص کارشناس رسمی، اقدامات اجرایی، مدت زمـان لازمبرای انجام اقدامات اجرایی توسط بهره بردار، محدوده جغرافیایی و موارد مجاز استفاده از اختراع را دقیقاً مشخص نماید.
تبصره- پرداخت هزینه های کارشناسی برای تعیین مبلغ مذکور در این ماده به عهده بهرهبردار خواهد بود.
ماده 40
تصمیم کمیسیون مبنی بر اعطاء پروانه اجباری بهرهبرداری باید در دفتر ثبت اختراع قید و به هزینه متقاضی در روزنامه رسمی کشور منتشر و به مالک اختراع و سایر اشخاص ذی نفع ابلاغ گردد.
ماده 41
چنانچه پس از بررسی مدارک و استماع اظهارات طرفین، کمیسیون تشخیص دهد که درخواست ارائه شـده من طبـق بـاشرایط مندرج در ماده 17 قانون نمی باشد، درخواست را رد و نتیجه را از طریق دبیرخانه به متقاضی و اشخاص ذی نفع ابلاغ می نماید.
ماده 42
مالک اختراع یا سازمان دولتی و همینطور شخص ثالثی که پروانه اجباری بهرهبرداری برای او صادر شده است ظرف 20 روز پس از دریافت ابلاغ موضوع ماده 40این آیین نامه می تواند نسبت به تصمیم کمیسیون درخواست بررسی مجـدد نمایـد.
چنانچه کمیسیون درخواست تجدید نظر را قانع کننده تشخیص دهـد، جلسـه ای را حـداکثر ظـرف 30 روز پـس از وصـولدرخواست، برای رسیدگی به اظهارات متقاضی تجدید نظر و در صورت لزوم طرف او تشکیل خواهد داد و در مورد شـرایط ومدت پروانه اجباری بهره برداری اتخاذ تصمیم می نماید. در غیر این صورت درخواسـت مـذکور رد مـیگـردد . نحـوه تشـکیلکمیسیون، مهلت ها و ابلاغ تصمیمات کمیسیون مطابق با این آیین نامه خواهد بود.
ماده 43
مالک اختراع می تواند درخواست لغو پروانه اجباری بهره برداری صادره از سوی کمیسیون را بنابه دلائلی کـه در بنـد (ج) ماده 17 قانون آمده است، همراه با مدارک و مستندات مربوط به دبیرخانه کمیسیون تسلیم نماید. دبیرخانـه موظـف اسـتظرف 30 روز از تاریخ تسلیم درخواست، مراتب را همراه با دلائل به بهرهبردار اعلام تا چنانچه پاسخی داشته باشد ظرف 30 روز به دبیرخانه اعلام نماید. مرجع مذکور اظهارات طرفین به انضمام مدارک و مستندات ارائه شده را جهت اتخاذ تصمیم به کمیسیون ارسال می دارد. کمیسیون پس از بررسی اظهارات مالک اختراع، وزیر یا بالاترین مقام دستگاه ذی ربط و بهره بردار، تصمیم مقتضی را اتخاذ می نماید. چنانچه تصمیم کمیسیون مبنی بر لغـو پروانـه بهـره بـرداری باشـد، حسـب مـورد اجـازهبهره برداری برای مالک یا بهره بردار دیگر صادر می گردد. در صورتی که حفظ حقـوق قـانونی اشخاصـی کـه اجـازه را کسـب کردهاند، ابقاء تصمیم را ایجاب نماید، کمیسیون نسبت به ابقاء آن اقدام مینماید.
تصمیم کمیسیون مبنی بر لغو یا ابقاء پروانه اجباری بهرهبرداری همراه با مدت و شـرایط مربـوط از سـوی دبیرخانـه بـهطرفین ابلاغ خواهد شد.
ماده 44
هرگونه تصمیم کمیسیون مبنی بر اعطای پروانه اجباری بهره برداری یا رد آن از سوی متقاضـی یـا مالـک اختـراع قابـلاعتراض در دادگاه صالح مقرر در ماده 59 قانون می باشد. این اعتراض باید ظرف 60 روز از تاریخ ابلاغ تصمیم کمیسیون بـهذینفع و یا اطلاع او از آن صورت گیرد.
ماده 45
به منظور انجام کلیه وظایف اداری کمیسیون موضوع بند (الف) ماده 17 قانون، دبیرخانه ای به ریاست مدیرکل اداره کـل مالکیت صنعتی در مرجع ثبت تشکیل می شود.
ماده 46
مرجع ثبت پس از دریافت درخواست صدور پروانه اجباری بهره برداری، موضوع بنـد (ح) مـاده 17 قـانون، بایـد آن را دردفتر مخصوص ثبت و ظرف 10 روز از زمان دریافت همراه با دلایل، مدارک و مستندات به دارنده حق اختراع مقدم یا مؤخر ابلاغ نماید. دارنده حق اختراع مقدم یا مؤخر باید نظرات و دلایل و مدارک خود را ظرف 30 روز از تاریخ ابلاغ به مرجع ثبت تسلیم نماید. مرجع ثبت، مدارک و مستندات طرفین را جهت اتخاذ تصـمیم تسـلیم کمیسـیون مـذکور در مـاده 170 ایـنآیین نامه خواهد کرد. کمیسیون پس از استماع اظهارات طرفین، در مورد اعطای پروانه اجباری بهره برداری و شرایط و حدود و مبلغ قابل پرداخت به تشخیص کارشناس رسمی، یا رد درخواست، تصمیم گیری خواهد کرد. در صورت اعتراض به تصمیم کمیسیون، تا قبل از نهایی شدن تصمیم دادگاه در این مورد، پروانه اجباری بهره برداری صادره از سوی کمیته معلق خواهـدبود.
تبصره – چنانچه دارنده حق اختراع مقدم یا مؤخر مقیم ایران نباشد، مهلت های مـذکور در ایـن مـاده بـه دو برابـر افـزایشمی یابد.