فصل دوم ـ انتقال، جابهجایی، اعزام و بدرقه زندانی
ماده۲۴۴
در صورتی که محل اقامت محکوم خارج از حوزه دادگاه صادرکننده حکم باشد، با اعطای نیابت قضایی از سوی قاضی اجرا و در صورت تعدد پرونده با اعطای نیابت قضایی جداگانه برای هر پرونده یا یک نیابت که کلیه محکومیتها ذکر شده باشد، محکوم برای تحمل حبس یا ادامه آن به مؤسسه محل اقامت خود منتقل میشود مگر آنکه این امر موجب مفسده باشد که در این صورت با تشخیص قاضی صادرکننده رای قطعی و اطلاع قاضی اجرا، به نزدیکترین مؤسسه به محل اقامت خود منتقل میشود. چنانچه رئیس مؤسسه نیز پس از بررسی و صحت سنجی ادعای زندان ی تشخیص دهد که محل اقامت او خارج از حوزه دادگاه صادرکننده حکم است، پس از اطلاع رسانی به مؤسسه مقصد، درخواست انتقال را نزد قاضی اجرا ارسال میکند تا مطابق مقررات اقدام شود. هرگاه مقام قضایی مقصد یا رئیس مؤسسه مقصد، محل اقامت زندان ی را حوزه قضایی دیگری تشخیص دهد، ملزم به پذیرش زندان ی و انجام فرایند انتقال مجدد وی است.
تبصره ـ چنانچه محکومِ متقاضی انتقال، در مرخصی باشد، ضرورتی به انتقال تحتالحفظ نیست و صدور نیابت قضایی و ارسال تصویر اوراق پرونده زندان ی به محل اجرای حکم و مؤسسه مقصد از طریق سامانه کفایت میکند. در این حالت مؤسسه مقصد باید وصول سوابق و پذیرش محکوم را به مؤسسه مبدا گزارش کند.
ماده۲۴۵
مقام قضایی یا رئیس مؤسسه نمیتواند به دلیل نبود ظرفیت، از پذیرش زندان ی در محل اقامتش امتناع کند. چنانچه ظرفیت نگهداری مؤسسه بیش از حد اضطرار باشد و یا در موارد اضطراری نظیر زلزله، آتشسوزی، ابتلای زندان ی به بیماری واگیردار و حاد که پذیرش زندان ی در آن مؤسسه، مفسده داشته باشد، با تشخیص رئیس مؤسسه و با تایید دادگاه صادرکننده حکم، زندان ی در نزدیکترین مؤسسه به محل اقامتش نگهداری میشود.
ماده۲۴۶
در اجرای ماده ۵۱۳ قانون آیین دادرسی کیفری، با انتقال محکوم به حبس به مؤسسه مستقر در حوزه قضایی دیگر، تمامی اختیارات قاضی اجرا به شرح مقرر در ماده ۴۸۹ قانون یادشده و دیگر مقررات مربوط، بر عهده قاضی اجرای محل اجرای حکم است.
ماده۲۴۷
اعزام، بدرقه و نقل و انتقال متهمان یا محکومان به مراجع قضایی، مراکز درمانی، تربیتی، آموزشی و دیگر مراجع ذیربط و مرخصی های تحت الحفظ در صورت امکان در داخل حوزههای قضایی شهرستان محل استقرار مؤسسه بر عهده یگان حفاظت آن مؤسسه است و در خارج از حوزه قضایی تا تامین نیروهای مورد نیاز و استقرار کامل یگان یادشده، با هماهنگی سازمان، توسط نیروهای انتظامی صورت میگیرد. فرمانده نیروی انتظامی استان و فرمانده ناحیه انتظامی شهرستان و دیگر ضابطان مربوط باید در خصوص اعزام و بدرقه و انتقال به موقع زندان یان با مسؤولان مؤسسه هماهنگی لازم را داشته باشند.
تبصره ـ اعزام زندان یان دارای حالت خطرناک و مرتکبان جرایم مهم از قبیل جرایم علیه امنیت کشور، مرتکبان جرایمی که مجازات قانونی آن سلب حیات، قطع عضو، حبس تعزیری درجه یک یا حبس ابد حدی است و مرتکبان سرقتهای مسلحانه یا مقرون به آزار، آدمربایی، قاچاق عمده مواد مخدر که از اهمیت و حساسیت ویژه ای برخوردار است با رعایت ملاحظات امنیتی و با همکاری نیروی انتظامی و دیگر ضابطان انجام میشود.
ماده۲۴۸
در صورت اعزام یا انتقال زندان ی به خارج از حوزه قضایی، دستور مذکور نزد مرجع انتظامی یا دیگر ضابطان مربوط و رونوشت آن نیز برای مؤسسه ارسال میشود تا مبادرت به اعزام، بدرقه و انتقال زندان ی کنند. هزینه انتقال توسط دادگستری مبدا پرداخت میشود. انتقال و اعزام زندان یان بین دو حوزه قضایی توسط ماموران نیروی انتظامی انجام میشود. اعزام و بدرقه زندان ی زن در داخل حوزه یا خارج از آن باید با همراهی حداقل یک مامور زن انجام شود.
ماده۲۴۹
رئیس سازمان و فرمانده نیروی انتظامی توافقها و هماهنگیهای لازم را برای اعزام و بدرقه بهموقع زندان یان به عمل خواهند آورد و هر یک نمایندهای با اختیارات تام را برای هماهنگی در این امور و دیگر امور مشترک مانند تشخیص هویت و انگشتنگاری تعیین خواهند کرد.
ماده۲۵۰
رئیس مؤسسه هر گونه انتقال یا اعزام زندان ی به مؤسسه یا حوزههای قضایی دیگر و نیز بازگشت وی را بلافاصله و حسب مورد به قاضی اجرا یا مرجع قضایی مربوط اطلاع میدهد. مرجع قضایی احضارکننده پس از رفع نیاز باید زندان ی را به مؤسسه عودت نماید و در غیر این صورت مراتب از طریق مؤسسه به مرجع بازداشتکننده اعلام میشود.
تبصره ـ احضار و اعزام زندان یان جرایم مستوجب سلب حیات، حبس تعزیری درجه یک یا حبس ابد حدی، جرایم امنیتی، جرایم اقتصادی، آدمربایی، سرقتهای مسلحانه، قاچاق عمده مواد مخدر و روانگردان و اسیدپاشی از سوی مراجع قضایی، منوط به هماهنگی با دادستان یا مرجع قضایی بازداشتکننده است.
ماده۲۵۱
در راستای افزایش ضریب امنیتی و جلوگیری از فرار زندان ی حین اعزام و انتقال وی به خارج از مؤسسه، اقدامها و تدابیر حفاظتی لازم حسب مورد توسط ماموران اعزام و بدرقه یگان حفاظت مؤسسه یا دیگر ضابطین انجام میگیرد. استفاده از پابند در حین اعزام یا انتقال به بیرون از مؤسسه ممنوع است مگر در مواقع ضروری و یا برای متهمان و زندان یان مربوط به جرایم خشن به تشخیص توامان رئیس یا معاون مؤسسه و فرمانده یگان حفاظت. مراتب جهت نظارت و ارائه ارشادات لازم در پایان هر ماه به نظر قاضی اجرا (ناظر زندان ) میرسد.
ماده۲۵۲
در مواقع حضور زندان ی نزد مرجع قضایی یا دیگر مراجع، مامور اعزام و بدرقه نیز حضور خواهد داشت مگر آنکه مقام قضایی دستور دیگری در این خصوص صادر کند. همچنین باز کردن دستبند زندان ی به دستور مقام قضایی است و در صورتی که دستور خروج مامور از اتاق صادر شود مراتب در صورتجلسه درج میشود.
ماده۲۵۳
انتقال و اعزام زندان ی توسط مامور بدرقه به محلی غیر از محل مندرج در برگ اعزام مؤسسه، ممنوع است و حسب مورد مطابق قوانین و مقررات حاکم میتواند به پیگرد کیفری، انضباطی یا انتظامی مامور مراقب منجر شود.
ماده۲۵۴
سازمان و مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه در جهت بهرهمندی از ظرفیتهای قانونی در برقراری ارتباط از طریق ویدئوکنفرانس، با رعایت مقررات مربوط به دادرسی الکترونیکی هماهنگی و همکاری لازم را به عمل میآورند. مدیران کل زندان ها، مؤسسههای مجهز به امکانات ویدئوکنفرانس را به رئیس کل دادگستری اعلام میکنند. مقامهای قضایی در مواردی که حضور زندان ی ضرورت ندارد، نسبت به تحقیق یا اخذ دفاعیات و اظهارات زندان ی از طریق ویدئوکنفرانس مطابق ضوابط مربوط اقدام میکنند. در این موارد صورتجلسه پس از درج امضا و اثر انگشت از سوی زندان ی، توسط مؤسسه تایید و برای مقام قضایی مربوط ارسال میشود.