ماده 15 ثبت اسناد و املاک

121

حقوق ناشی از گواهینامه اختراع به ترتیب زیر است :

الف ـ بهره برداری از اختراع ثبت شده در ایران توسط اشخاصی غیر از مالک اختراع ، مشروط به موافقت مالک آن است . بهره برداری از اختراع ثبت شده به شرح آتی خواهد بود: 

1 ـ درصورتی که اختراع درخصوص فرآورده باشد: 

اول ـ ساخت ، صادرات و واردات ، عرضه برای فروش ، فروش و استفاده از فرآورده . 

دوم ـ ذخیره به قصد عرضه برای فروش ، فروش یا استفاده از فرآورده . 

2 ـ درصورتی که موضوع ثبت اختراع فرآیند باشد: 

اول ـ استفاده از فرآیند. 

دوم ـ انجام هر یک از موارد مندرج در جزء (1) بند (الف ) این ماده درخصوص کالاهایی که مستقیماً از طریق این فرآیند به دست می آید. 

ب ـ مالک می تواند با رعایت بند (ج ) این ماده و ماده (17) علیه هر شخص که بدون اجازه او بهره برداریهای مندرج در بند (الف ) را انجام دهد و به حق مخترع تعدی کند و یا عملی انجام دهد که ممکن است منجر به تعدی به حق مخترع شود، به دادگاه شکایت کند. 

ج ـ حقوق ناشی از گواهینامه اختراع شامل موارد زیر نمی شود: 

1ـ بهره برداری از کالاهایی که توسط مالک اختراع یا با توافق او در بازار ایران عرضه می شود. 

2- استفاده از وسایل موضوع اختراع در هواپیماها، وسایط نقلیه زمینی یا کشتی های سایر کشورها که به طور موقت یا تصادفاً وارد حریم هوایی ، مرزهای زمینی یا آبهای کشور می شود. 

3- بهره برداریهایی که فقط با اهداف آزمایشی درباره اختراع ثبت شده انجام می شود. 

4- بهره برداری توسط هر شخصی که با حُسن نیت قبل از تقاضای ثبت اختراع یا درمواقعی که حق تقدم تقاضا شده است ، قبل از تاریخ تقاضای حق تقدم همان اختراع ، از اختراع استفاده می کرده یا اقدامات جدی و مؤثری جهت آماده شدن برای استفاده از آن در ایران به عمل می آورده است . 

د ـ حقوق استفاده کننده قبلی که در جزء(4) بند (ج ) این ماده قید شده است ، تنها به همراه شرکت یا کسب و کار یا به همراه بخشی که در آن از اختراع استفاده می شده یا مقدمات استفاده از آن فراهم گردیده ، قابل انتقال یا واگذاری است .

گروه وکلای عدل جو