ماده 53 مالیات و دارایی
درآمد مشمول مالیات املاكی كه به اجاره واگذار میگردد عبارت است از كل مالالاجاره، اعم از نقدی و غیر نقدی، پس از كسر بیست و پنج درصد بابت هزینهها و استهلاكات و تعهدات مالك نسبت به مورد اجاره.
درآمد مشمول مالیات در مورد اجارة دست اول املاك مورد وقف یا حبس بر اساس این ماده محاسبه خواهد شد.
در رهن تصرف، راهن طبق مقررات این فصل مشمول مالیات خواهد بود. هرگاه موجر مالك نباشد، درآمد مشمول مالیات وی عبارت است از مابهالتفاوت اجارة دریافتی و پرداختی بابت ملك مورد اجاره.
حكم این ماده در مورد خانههای سازمانی متعلق به اشخاص حقوقی در صورتی كه مالیات آنها طبق دفاتر قانونی تشخیص شود جاری نخواهد بود.
تبصرة ۱- محل سكونت پدر یا مادر یا همسر یا فرزند یا اجداد و همچنین محل سكونت افراد تحت تكفل مالك اجاری تلقی نمیشود مگر اینكه به موجب اسناد و مدارك ثابت گردد كه اجاره پرداخت میشود. در صورتی كه چند واحد مسكونی، محل سكونت مالك و یا افراد مزبور باشد یك واحد برای سكونت مالك و یك واحد مسكونی برای هر یك از افراد مذكور به انتخاب مالك از شمول مالیات موضوع این بخش خارج خواهد بود.
تبصرة ۲- املاكی كه مجاناً در اختیار سازمانها و مؤسسات موضوع مادة ۲ این قانون قرار میگیرد غیر اجاری تلقی میشود.
تبصرة ۳- از نظر مالیات بردرآمد اجارة املاك هر واحد آپارتمان یك مستغل محسوب میشود.
تبصرة ۴- در مورد املاكی كه با اثاثه یا ماشینآلات به اجاره واگذار میشود، درآمد ناشی از اجارة اثاثه و ماشینآلات نیز جزء درآمد ملك محسوب و مشمول مالیات این فصل میشود.
تبصرة ۵- مستحدثاتی كه طبق قرارداد از طرف مستأجر در عین مستأجره به نفع موجر ایجاد میشود، بر اساس ارزش معاملاتی روز تحویل مستحدثه به موجر تقویم و پنجاه درصد آن جزء درآمد مشمول مالیات اجارة سال تحویل محسوب میگردد.
تبصرة ۶- هزینههایی كه به موجب قانون یا قرارداد به عهدة مالك است و از طرف مستأجر انجام میشود و همچنین مخارجی كه به موجب قرارداد انجام آن از طرف مستأجر تقبل شده در صورتی كه عرفاً به عهدة مالك باشد، به بهای روز انجام هزینه تقویم و به عنوان مالالاجاره غیر نقدی به جمع اجاره بهای سال انجام هزینه اضافه میشود.
تبصرة ۷- در صورتی كه مالك اعیان احداث شده در عرصة استیجاری ملك را كلاً یا جزئاً به اجاره واگذار نماید، مبلغ اجارة پرداختی بابت عرصه به نسبت مورد اجاره از مالالاجاره دریافتی كسر و مازاد طبق مقررات صدر این ماده مشمول مالیات خواهد بود.
تبصرة ۸- در صورتی كه مالك محل سكونت خود را بفروشد و در سند انتقال بدون اجاره بهاء مهلتی برای تخلیة ملك داده شود، در مدتی كه محل سكونت انتقال دهنده میباشد تا شش ماه و در بیع شرط مادام كه طبق شرایط معامله مبیع در اختیار بایع شرطی است، اجاری تلقی نمیشود، مگر اینكه به موجب اسناد و مدارك ثابت گردد كه اجاره پرداخت میشود.
تبصرة ۹- وزارتخانهها، مؤسسات و شركتهای دولتی و دستگاههایی كه تمام یا قسمتی از بودجة آنها به وسیلة دولت تأمین میشود، نهادهای انقلاب اسلامی، شهرداریها و شركتها و مؤسسات وابسته به آنها و همچنین سایر اشخاص حقوقی مكلفاند مالیات موضوع این فصل را از مالالاجارههایی كه پرداخت میكنند كسر و تا پایان ماه بعد به ادارة امور مالیاتی محل وقوع ملك پرداخت و رسید آن را به موجر تسلیم نمایند. (اصلاحی ۳۱/۴/۱۳۹۴)
تبصرة ۱۰- واحدهای مسكونی متعلق به شركتهای سازندة مسكن كه قبل از انتقال قطعی و طبق اسناد و مدارك مثبته به موجب قرارداد واگذار میگردد مادام كه در تصرف خریدار میباشد، در مدت مذكور اجاری تلقی نمیشود و از لحاظ مالیاتی با خریدار مانند مالك رفتار خواهد شد مشروط بر اینكه مالیات نقل و انتقال قطعی موضوع مادة (۵۹) این قانون به مأخذ تاریخ تصرف پرداخت شده باشد.
تبصره ۱۱- مالكان مجتمعهای مسكونی دارای بیش از سه واحد استیجاری كه با رعایت الگوی مصرف مسكن بنا به اعلام وزارت مسكن و شهرسازی ساخته شده یا میشوند در طول مدت اجاره از صددرصد (۱۰۰%) مالیات بر درآمد املاك اجاری معاف میباشد درغیر اینصورت درآمد هر شخص ناشی از اجارة واحد یا واحدهای مسكونی در تهران تا مجموع یكصد و پنجاه متر مربع زیربنای مفید و در سایر نقاط تا مجموع دویست متر مربع زیربنای مفید از مالیات بر درآمد ناشی از اجارة املاك معاف میباشد.