ماده 75 قوانین عمومی
سازمان مديريت و برنامهريزی کشور مکلف است، با همکاری ساير دستگاههای اجرايی ذيربط، به منظور بهرهگيری
از قابليتها و مزيّتهای سرزمين در راستای ارتقای نقش و جايگاه بينالمللی کشور و تعامل مؤثر در اقتصاد بينالمللي، راهبردها و
اولويتهای آمايشی ذيل را در قالب برنامههای اجرايی از ابتدای برنامه چهارم، به مرحله اجرا درآورد:
الف) بهرهگيری مناسب از موقعيت و توانمنديهای عرصههای مختلف سرزمين، برای توسعه علم و فنآوری و تعامل فعال با اقتصاد جهاني، از طرق مختلف از جمله تعيين مراکز و پارکهای فنآوری علمي، تحقيقاتی تخصصی و همچنين تعيين نقش و عملکرد مناطق آزاد و ويژه اقتصادی موجود و جديد.
ب) استفاده مناسب از قابليت و توان کلان شهرها، در جهت تقويت نقش فراملّی و ارتقای جايگاه بينالمللی کشور، از طريق تقويت مديريت توسعه، برنامهريزی و اجرا در اين شهرها، تعيين حوزه عملکرد فراملّی و بينالمللی هر يک و انتقال همزمان وظايف ملّی و منطقهای آنها به ساير شهرها.
ج) بهرهگيری مناسب، از قابليتهای ترانزيتی کشور، از طريق اولويتبندی محورهای خاص در دالانهای ارتباطی شرقي- غربی و شمالي- جنوبی کشور و تدوين برنامه توسعه مبادي، شبکهها و نقاط خاص واقع بر اين محورها.
د) آمادهسازی عرصههای مختلف سرزمين، برای پذيرش فعاليتهای جديد و ايجاد فرصتهای شغلی متناسب با قابليت هر منطقه، از طريق تکميل، توسعه و تجهيز شبکههای زيربنايی.
هـ) بهرهگيری از آثار انتشاری سرمايهگذاريهای ملّی و فراملّي، در توسعه مناطق پيرامونی (به ويژه دشتها و پيرامون سدها)، از طريق تهيه برنامههای چند بخشی و گسترش شيوههای نوين معيشت و فعاليت و ساماندهی استقرار جمعيت و فعاليتها.
و) بهرهگيری از منابع غنی نفت و گاز (به ويژه مناطق گازی پارس جنوبي)، در توسعه فعاليتهای مرتبط و صنايع انرژيبر و سازماندهی جديد استقرار جمعيت و فعاليتها در حاشيه جنوبی کشور، بر مبنای آن.
ز) توسعه مناطق مرزی با هدف تقويت همگراييهای ملّی و پيوند مناطق مرزی با اقتصاد ملّی و فراملّی.
ح) بهرهگيری از قابليتهای محيطي، اقتصادي، اجتماعی و فرهنگی مناطق روستايی کشور، از طريق توسعه منابع انساني، تنوعبخشی به فعاليتهای اقتصادي، ساماندهی نظام ارائه خدمات سطحبندی شده و اصلاح نظام برنامهريزی توسعه روستايي، با تأکيد بر افزايش هماهنگی و محلی نمودن فرآيند آن.