ماده 52 قوانین عمومی

242

دولت موظف است، به منظور تضمين دسترسی به فرصتهای برابر آموزشی بويژه در مناطق کمتر توسعه يافته گسترش دانش، مهارت و ارتقای بهره‌وری سرمايه‌های انسانی به ويژه برای دختران و توسعه کمی و کيفی نظام آموزش عمومی آن دسته، اقدامهای ذيل که جنبه قانون‌گذاری ندارد را به انجام برساند:

الف) توسعه زمينه‌های لازم، برای اجرای برنامه آموزش برای همه.

ب) اجباری کردن آموزش تا پايان دوره راهنمايي، به تناسب تأمين امکانات و به تدريج در مناطقی که آموزش و پرورش اعلام مي‌کند، به طوری که در پايان برنامه چهارم اين امر محقق گردد.

ج) علاوه بر تأمين اعتبارات عمومی بخش آموزش، نسبت به اتخاذ تدابير لازم به منظور توسعه استقلال مالي، مديريتی و اجرايی واحدهای آموزشی (مدارس)، در جهت استفاده هر چه بيشتر از سرمايه و توان اجرايی بخش ‌غير‌دولتي، در توسعه ظرفيتها و ارتقای بهره‌وری آنها اقدام نمايد.

د) اصلاحات لازم را در زمينه برنامه‌های آموزشی و درسی و تعميق و بهبود آموزش رياضي، علوم و زبان انگليسی انجام دهد.

هـ) ارتقای توانايی و مهارت حرفه‌ای معلمان، با تدوين استانداردهای حرفه‌ای معلم، از جهت دانش، رفتار و عملکرد، با استفاده از تجارب بين‌المللی و شرايط بومی کشور.

و) افزايش انگيزه شغلی معلمان، با تأمين جايگاه و منزلت حرفه‌ای مناسب و اصلاح نظام پرداخت متناسب با ميزان بهره‌وری و کيفيت خدمات آنها.

ز) در صورتيکه خروجی نيروی انسانی وزارت آموزش و پرورش در طول سالهای برنامه چهارم توسعه، بيش از ميزان پيش‌بينی شده در جدول شماره (9) اين قانون برای دستگاه فوق باشد، آموزش و پرورش مجاز است پس از تاًييد سازمان مديريت و برنامه‌ريزی کشور نسبت به بکارگيری حداکثر نيمی از ميزان مازاد بر سهميه خروجی پيش‌بينی نشده، با اولويت در مناطق کمتر توسعه يافته و منحصراً برای امر آموزش اقدام نمايد.

ح) تدوين و اجرای نظام سنجش صلاحيت علمی و رتبه‌بندی معلمان و ارتقای سطح آموزشی و تحصيلی آنان.

ط) برنامه‌ريزی برای تدوين برنامه آموزشی ارتقای سلامت و شيوه‌های زندگی سالم.

ي) تدوين و اجرای طرح راهبردی سوادآموزی کشور، با در نظر گرفتن شرايط جغرافيايي، زيستي، اجتماعی و فرهنگی مناطق مختلف کشور، با رويکرد جلب مشارکتهای مردمی و سازمانهای ‌غير‌دولتی به طوری که تا پايان برنامه چهارم، باسوادی افراد حداقل زير سی سال، به طور کامل تحقق يابد.

ک) بهره‌گيری از فن‌آوری اطلاعات، در تدوين و اجرای برنامه‌های آموزشی و درسی کليه سطوح و تجهيز مدارس کشور، به امکانات رايانه‌ای و شبکه اطلاع‌رسانی.

ل) روزآمد نگهداشتن دانش و مهارتهای کارکنان آموزش و پرورش، در زمينه فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات.

م) پيش‌بينی تسهيلات و امکانات لازم، برای نوسازي، مقاوم‌سازی و استاندارد و متناسب نمودن فضاهای آموزشي، به ويژه مدارس دخترانه و تنظيم سازوکارهای حمايتی از خيّرين مدرسه‌ساز.

ن) وضع و اجرای مقررات لازم برای تأمين جذب و نگهداشت نيروی انسانی مورد نياز مناطق کمتر توسعه يافته کشور از قبيل صدور مجوزهای استخدامی در قالب جدول شماره (9) اين قانون خريد خدمات آموزشی و اقدامهای رفاهی.

س) فراهم کردن امکانات مناسب برای رفع محروميت آموزشی از طريق گسترش مدارس شبانه‌روزي، روستا مرکزی و خوابگاههای مرکزي، آموزش از راه دور و رسانه‌ای و تأمين تغذيه، آمد و شد و بهداشت دانش آموزان و ساير هزينه‌های مربوط به مدارس شبانه روزی و نيز ايجاد و گسترش اماکن و فضاهای آموزشي، پرورشی و ورزشی به تناسب جنسيت و تهيه و اجرای برنامه‌های لازم برای گسترش آموزش پيش دبستانی و آمادگی بويژه در مناطق دو زبانه.

ع) آيين‌نامه اجرايی بندهای «و»، «ح»، «ي»، «م» و «ن» اين ماده به پيشنهاد وزارت آموزش و پرورش و سازمان مديريت و برنامه‌ريزی کشور به تصويب هيأت وزيران خواهد رسيد.

گروه وکلای عدل جو